Accu's en accessoires

Min: €0 Max: €40

Op zoek naar RC accu's en accessoires? Bekijk ons ruime aanbod accu's en bestel meteen.

 


Ruim assortiment accupacks online

Losse accu's ten behoeve van radiografisch speelgoed zijn er in alle soorten en maten. Het grootste gedeelte van de RC accu's welke worden toegepast voor dit type speelgoed zijn NiMH accupacks. Dit staat voor Nickel Metal Hybride en is een oplaadbare batterij welke bestaat uit nikkel en metaalhydride. De voorloper van deze accu was de NiCD accu. De NiCD accu is echter zo goed als verdwenen, omdat deze veel minder energie op kan slaan en dus vaker opgeladen moet worden. Een NiMH accu bestaat uit meerdere cellen, waarbij iedere cel een celspanning heeft van 1,2 volt. Een NiMH accupack van 7,2 volt bestaat dus logischerwijs uit zes cellen van 1,2 volt. NiMH accu's zijn relatief goedkoop, maar hebben als nadeel dat ze behoorlijk groot en zwaar zijn. Dit is ook de reden dat je naast de NiMH accu's tegenwoordig ook steeds meer bestuurbare voertuigen met Li-ion accupacks ziet.

 

Geheugeneffect accu's

NiMH batterijen zijn een enorme stap voorwaarts vergeleken met NiCD accu's. De NiCD RC accupacks waren berucht om het zogenaamde geheugeneffect. Het geheugeneffect zorgt ervoor dat een accu capaciteit verliest wanneer deze niet in volledige lege toestand opnieuw wordt opgeladen. Dit type accu slaat namelijk het laatste punt op wanneer wordt begonnen met opladen en vergeet na een tijdje de overige capaciteit. Ook NiMH accu's hebben hier in mindere mate last van, maar dat is geenszins te vergelijken met het capaciteits verlies van NiCD accupacks. Er zijn producenten die beweren dat er bij NiMH accu's helemaal geen sprake meer is van het geheugeneffect. Dat is niet waar, maar het is wel tot een vrijwel onmerkbaar minimum beperkt. Het grootste nadeel van NiMH accu's is dat ze leeglopen als ze niet worden gebruikt. Dit kan oplopen tot dagelijks een paar procent. Een NiMH accu kan na een eerste volledige oplaadbeurt al na 5 minuten leeg zijn. Dit is heel normaal, pas na 7x opladen en leegraken bereikt zo'n type accu haar volledige capaciteit.

 

Li-ion accu

De Li-ion accu of Lithium-ion accu heeft geen last van het geheugeneffect. Ten opzichte van de NiMH accu's heeft de Li-ion accu een hoge energiedichtheid en kan dus meer en sneller energie opslaan. Het grootste nadeel van een Li-ion RC batterij is het risico van onderspanning. Wanneer de spanning onder een bepaalt punt komt, is herladen niet meer mogelijk en kan de accu bij het chemisch afval. Bij normaal gebruik zal dit niet snel gebeuren. In de praktijk is het raadzaam een Li-ion accu elke keer na gebruik weer op te laden en nooit volledig te ontladen met een acculader. Een andere variant van de Li-ion accu is de Lipo accu. Dit staat voor Lithium polymeer accu en deze accupacks zijn weer een stuk lichter en kunnen nog meer energie opslaan. Daarom zie je deze accupacks veelal bij onze professionele RC auto's.

 

Rc accu kopen

Alvorens je besluit een nieuwe accu voor je RC voertuig aan te schaffen, is het noodzakelijk om te kijken welke stekker er nodig is. Accu's zijn verkrijgbaar met diverse stekker aansluitingen en deze moeten overeen komen met de aansluitstekker in het voertuig en de acculader. Uiteraard is het ook mogelijk om middels een losse aansluitstekker een bestaande RC accu om te bouwen, zodat deze wel past. Er zijn ook verloopstukjes leverbaar, welke op het uiteinde van de accu stekker geplaatst kunnen worden. De andere kant van het verloopstukje past dan op het voertuig. De meest voorkomende stekkers zijn Tamiya stekkers en Dean stekkers.