Brandweer krijgt vliegles met drones

Brandweer krijgt vliegles met drones

DJI is één van de grootste drone fabrikanten ter wereld. Ze produceren vanuit China drones voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. En juist dit wereldwijd georiënteerde bedrijf heeft het relatief kleine vliegveld Twente geselecteerd als opleidings instituut voor het trainen van brandweerlieden en ambulance personeel. DJI heeft dit heden ochtend bevestigd. Uiteraard is de keuze voor Twente niet zomaar uit de lucht komen vallen.

Wereldwijd marktleider

De keuze voor Twente door drone fabrikant DJI is op zijn minst opzienbarend. DJI is namelijk de grootste speler op het gebied van drones voor consumenten en wil expanderen in Europa. De schaalvergroting zoeken ze echter niet in de hobbyisten markt, maar bij reddingswerkers en andere hulpverleners. De drone is inmiddels zo doorontwikkeld dat het ingezet kan worden als waardevol hulpmiddel in deze branches. DJI gaat hier geen kantoor openen, maar een alliantie aan met een grote Nederlandse drone verkoper. Deze partij gaat in eerste instantie drone trainingen opzetten voor Europese brandweerkorpsen, zodat er een start wordt gemaakt met het effectief inzetten van drones tijdens reddingsacties.

 

Bevoegdheden hulpdiensten

Marktonderzoek heeft aangetoond dat in deze sector nog tal van groeimogelijkheden zitten met betrekking tot de inzet van afstandbestuurbare drones. Ook overheden en gemeenten zetten steeds vaker onbemande vliegtuigen als extra setje ogen en oren vanuit de lucht. De brandweer in Twente zet zelfs al enige tijd drones in om potentiële brandhaarden op te sporen. In Nederland is het vliegen met drones aan strenge regels gebonden en mag op heel weinig plekken. Niet boven mensen massa's, nabij vliegvelden of boven woonwijken. Hulpdiensten hebben op dit vlak echter een stuk meer bevoegdheden en is daarom voor DJI een interessante doelgroep.

 

Vliegveld voor drones

Het vliegveld van Twente is sinds enkele jaren overgegaan van een militair vliegveld naar een luchthaven voor de publieke sector. Het unieke van deze plek is dat er dus met drones gevlogen mag worden, terwijl het vliegveld ook voor het reguliere vliegverkeer is geopend. Dit is normaal gesproken, vanwege veiligheids protocollen, ten strengste verboden. Voor DJI bleek dit de locatie bij uitstek om hun drones te testen. Als de proef succesvol verloopt kunnen ze internationaal aantonen dat het veilig is om met drones tussen het reguliere vluchtverkeer te vliegen. Dit zullen de mogelijkheden op het gebied van hulpverlening in noodsituaties vergemakkelijken. Sommige plekken zijn nu eenmaal voor een hulpverlener te gevaarlijk om te bereiken. Denk aan een brand op de bovenste verdieping van een flatgebouw of een wintersporter met problemen hoog in de bergen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.