RC Formule 1 auto uit de 3D printer

RC Formule 1 auto uit de 3D printer

Het OpenRC project van Daniel Noree focust zich op het 3D printen van Formule 1 auto schaalmodellen welke daarna wordt voorzien van elektronica, zodat de F1 auto ook op afstand is te besturen. De complete F1 auto is zelf door iedereen uit te printen, van bodemplaat tot achterspoiler en heeft een schaal van 1:10. Na het printen van de onderdelen, lijm je ze aan elkaar en monteer je de elektronische componenten en kun je rijden.

Printbare kunststof onderdelen

OpenRC is alweer bezig met de derde generatie van de 3D geprinte Formule 1 auto. Deze uitvoering is wederom een stuk simpeler te assembleren dan de voorgaande generaties. Vrijwel alle onderdelen zijn uit te printen met het PLA filament. Alleen de banden niet, die kun je printen met een zacht type TPE zoals NinjaFlex. Uiteraard is de auto te printen met het materiaal wat jezelf het prettigst vindt, maar als er alleen PLA voorhanden is, dan is dit de manier. Alle benodigde bestanden om je printer aan te sturen zijn gratis te downloaden. Dan moet je denken aan STL´s, BOM lijst, tekening en STEP bestanden.

 

Niet printbare onderdelen

Helaas is nog niet alles uit te printen. Zo ontkom je er niet aan om sommige delen van metaal te gebruiken. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld de wielmoertjes, kogellagers en verzonken boutjes om de wielophanging stevig aan het chassis te bevestigen. Deze onderdelen hebben uniforme maten en zijn bij iedere willekeurige ijzerwaren speciaalzaak te verkrijgen. Wanneer je niet in staat bent de banden met het juiste filament te printen, zijn deze ook gewoon verkrijgbaar bij diverse winkels. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van universele Tamiya F104 banden. De finishing touch breng uiteindelijk zelf aan met je favoriete bestickering.

 

Elektronische onderdelen

Om de OpenRC F1 auto afstandbestuurbaar te maken, heb je logischerwijs elektronica nodig. Er zijn voor de OpenRC Formule auto complete elektronica kitjes te bestellen, zodat je de F1 auto eenvoudig en snel radiografisch bestuurbaar kan maken en niet zelf alle componenten bij elkaar hoeft te zoeken. De volgende onderdelen zitten in deze kit:

 

  • Brushed 540 elektro motor
  • Brushed 540/550 ESC
  • Stuurservo
  • Afstandsbediening
  • 4 volt LiPo accupack
  • LiPo balanslader

 

Uiteraard kan er ook zelf een setje samengesteld worden, mocht je de snelheid van de auto willen verhogen. Let hierbij wel op de inbouwruimte van de radiografische Formule 1 auto.

 

Andere voertuigen

OpenRC staat niet stil met de ontwikkeling van printbare bestuurbare voertuigen. Er is inmiddels ook een truggy of mini quad beschikbaar. Op dit moment wordt ook de hand gelegd aan een volledig functionerende quadcopter. Uitprinten en vliegen maar!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.