Red levens met afstandbestuurbare reddingsboei

Red levens met afstandbestuurbare reddingsboei

De afstandbestuurbare reddingsboei is de nieuwste gadget om zwemmers in nood te redden. De Dolphin 1 reddingsboei heeft ruimte voor twee drenkelingen en geschikt in extreme weersomstandigheden.

Elk apparaat die hulpverleners kunnen inzetten om te helpen in hun missie om mensen te redden is welkom. Ook op dit gebied blijven nieuwe technologische ontwikkelingen dus niet achter. De afstandbestuurbare reddingsboei is de nieuwste gadget om zwemmers in nood te redden. De boei wordt op dit moment getest aan de wispelturige kustlijn van Groot Brittannië. De op afstand te besturen reddingsboei moet namelijk in de meest extreme weersomstandigheden zijn werk kunnen doen.

 

Reddingsboei Dolphin 1

Zwemmers in de buurt van het strand van Brighton kunnen de komende weken geconfronteerd worden met een vreemde strandwacht. Zonder dat er een strandwacht van vlees en bloed het water in moet, kan dit zwemmende apparaat je te hulp schieten bij nood. Dit apparaat is een op afstand te besturen boei en is tot Dolphin 1 gedoopt. Brighton Beach is een drukbezocht strand en daardoor bij uitstek geschikt om de boei officieel te testen.

 

De Dolphin 1 kan een snelheid varen tot 10 knopen en dat is ongeveer 20 kilometer per uur. De boei is zeer wendbaar en kan alle richtingen op varen. Aan de zijkant zitten twee handvaten, waar de drenkeling zich aan kan vastklampen. Op deze manier kan de drenkeling haar hoofd boven water houden. Afhankelijk van de situatie, mits de drenkeling zich nog goed kan vasthouden, kan de boei met drenkeling terug naar de kust worden geleid. Dit gebeurd dan vanaf het strand door een strandwacht met een afstandsbediening. De boei is uiteraard krachtig genoeg om tegen de stroom in te varen. Mocht de drenkeling te weinig kracht hebben, kan het slachtoffer zich ook met het bovenlichaam op de boei leggen en wachten op hulp.

 

Drijfgewicht van 150 kilo

Ondanks dat de boei maar 13 kilo weegt, heeft het een drijfgewicht van ongeveer 150 kilo. Dit betekent dat het met gemak twee mensen kan meenemen. Het bereik tussen de afstandsbediening en de reddingsboei is op dit moment 500 meter en met de ingebouwde accu's kan zo'n 30 minuten worden gevaren. De kleur is logischerwijs erg opvallend en de boei is voorzien van twee felle lampen, zodat de boei in slechte weeromstandigheden goed zichtbaar blijft voor zowel de strandwacht met de afstandsbediening alswel de mensen in nood.

 

De aandrijfschroef van de boei is afgeschermd met een metalen omhulsel, zodat de drenkeling zich onmogelijk kan verwonden aan de draaiende schroef. Dit zorgt er tevens voor dat de schroef niet vastloopt in waterplanten of ander afval. Dit zou de boei direct onbestuurbaar maken. De aandrijving wordt verzorgd door een krachtige accu. Deze zit nog eens in een apart compartiment extra waterdicht ingebouwd. Mocht de Dolphin 1 lek raken, blijft de accu intact.

 

Geen vervanging voor strandwacht

De eerste ervaringen tijdens de testen zijn positief. De Dolphin 1 moet echter wel worden gezien als aanvulling op de middelen die strandwachten tot hun beschikking hebben. En niet als vervanging van de strandwachten. Het enige struikelblok is vooralsnog de prijs. De Dolphin 1 moet rond de EUR 6000 gaan kosten en dat is voor veel kleine gemeenten een hele uitgave.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.