U.S. Army oefent met afstand bestuurbare tanks

U.S. Army oefent met afstand bestuurbare tanks

Het wordt al jarenlang door diverse expert voorspeld en lijkt nu weer een stap dichterbij te komen. Conflicten worden in de toekomst beslecht met afstand bestuurbaar wapentuig. Naast de onbemande vliegtuigen in de vorm van drones, wordt er nu ook volop getest met radiografisch bestuurbare tanks. Deze onbemande echte pantservoertuigen worden op afstand bestuurd door militair personeel vanuit andere rijdende legervoertuigen.

Mijnen vegen en bruggen bouwen

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat onbemande tanks worden ingezet voor het opruimen van mijnen en het maken van bruggen om met zwaar materiaal over geulen of andere obstakels heen te rijden. De oefening werd gehouden op een groot militair complex in Duitsland. De weg vrij maken van obstakels en een doorgang voor legervoertuigen maken is één van de gevaarlijkste taken in vijandig gebied. Op afstand te besturen tanks zijn dus een zeer welkome aanvulling in dit werkveld.

 

Amerikanen en Engelsen werken samen

De oefening werd samen gehouden met het Engelse leger. Een bemande Amerikaanse Abrams M1A2 zorgde voor dekkingsvuur, terwijl afstandbestuurbare UK Terrier voertuigen de mijnen veegde en een brug over een loopgraaf creëerde. De luitenant van het Amerikaanse leger noemde het na afloop een historische dag waarin een grote stap voorwaarts is gezet voor zowel het leger als robotisering.

 

RC tanks redden levens

De geteste omstandigheden tijdens de oefening zijn levensgevaarlijk in het echt. Er gaan vele levens verloren tijdens het verwijderen van onbekende obstakels. Omdat niemand weet wat ze te wachten staat en hierdoor troepen veelal onnodig worden blootgesteld aan vijandig vuur. Het uitvalspercentage van manschappen tijdens dit soort missies is de helft. De radiografisch bestuurbare voertuigen halen heel wat gevaar weg. De bestuurbare pantservoertuigen zijn gewoon reguliere legervoertuigen welke technisch worden aangepast, zodat ze middels een afstandsbediening bedient kunnen worden.

 

Veel vertrouwen onder soldaten

In het begin was er veel scepsis onder de soldaten, maar dat veranderde snel toen ze de onbemande voertuigen aan het werk zagen. Iedereen is ervan overtuigd dat het veel mensenlevens zal schelen en zonder twijfel de toekomst van een modern leger is. De inzet van radiografische voertuigen wordt inmiddels breed gedragen in het Amerikaanse leger. Zo zijn de mariniers inmiddels ook met deze techniek aan het testen.

Het zal nog wel even duren, voordat de radiografische techniek structureel wordt toegepast bij het leger, maar er is geen twijfel over mogelijk dat dit een revolutie bij militaire machten in de hele wereld zal teweegbrengen.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.