Parachutesprong vanaf een drone

Parachutesprong vanaf een drone

Een stuntman uit Letland heeft geschiedenis geschreven door als eerste mens met een parachute vanaf een drone te springen. De waaghals liet zich van een hoogte van 330 meter vallen richting de aarde. Dat mag met recht base jumping nieuwe stijl worden genoemd en is alleen voor personen met een hele sterke maag in combinatie met stalen zenuwen.

Drones ontwikkelen zich in een rap tempo. Een paar jaar geleden nog maar kwamen de eerste drones op de markt waar een camera onderaan bevestigd kon worden. Nu zijn we al in het stadium terecht gekomen dat een drone een volwassen mens op kan tillen. De quadcopters van het merk Aerones uit Letland kunnen momenteel 100 kilogram de lucht in tillen. Uiteraard moest deze mijlpaal ingeluid worden met een spectaculaire stunt en daarom hebben ze de hulp van een parachutist ingeroepen.

6 maanden oefenen

Ingus Augstkalns uit Letland bleek de perfecte man voor dit klusje. Er is 6 maanden geoefend om tot de uiteindelijke sprong te komen met als doel om veilig weer te landen, na opgetild te zijn door een drone. De parachustist is eerst in een 120 meter hoge zendmast geklommen, daarna kwam de drone langsvliegen en greep Ingus de beugel onderaan de drone om zich vervolgens hangend tot nog enkele honderden meters hoger op te laten hijsen door de drone. Opstijgen tot een totale hoogte van 330 meter bleek voldoende om nog genoeg tijd te hebben om de drone los te laten en de parachute uit te laten komen.

Marketing stunt

Het bedrijf achter de drone wil aantonen dat drones niet alleen leuke gadgets zijn, maar inmiddels ook ingezet kunnen worden om levens te redden. Denk aan het ophalen van gewonde mensen in onbegaanbare gebieden. Deze ludieke stunt realiseert wereldwijde bekendheid en zet het bedrijf op de kaart. Officieel is het overigens niet de eerste keer dat een drone samen met een mens een stunt uithaalt. Zo is er al eens een surfer door een drone vooruit getrokken, maar een parachutesprong vanaf een drone is wel een primeur.

De drone van fabrikant Aerones is voorzien van 28 propellers, kan 150 kilometer per uur vliegen en heeft een vliegtijd van 10 minuten. Er hangt een prijskaartje van ongeveer EUR 30.000 aan de drone. De drone is zo kostbaar dat de directeur zelf de besturing voor zijn rekening nam.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.