Drone blust brand zonder water

Drone blust brand zonder water

Met drones kun je al in wedstrijd vorm racen tegen elkaar, er kan post mee worden bezorgd en er kunnen projectielen mee worden afgevuurd. Er doemt nu een nieuwe functionaliteit aan de horizon op. Een Canadese ontwikkelaar heeft een ontwerp gemaakt om drones in te zetten voor het blussen van bosbranden.

De drone die Charles Bombardier heeft ontworpen is getiteld, de Firesound. Het unieke van de Firesound is dat hij branden kan doven door middel van geluid en dus niet afhankelijk is van water of een ander blusmiddel.

 

Blussen met geluidsgolven

Geluid is niets meer dan een trilling door de lucht. Enkele jaren geleden hebben twee handige jongens dit natuurkundige gegeven reeds toegepast in een brandblusser. Via een heel laag geluid wordt de zuurstof uit het brandende materiaal geperst. En zonder zuurstof is het vuur snel gedooft. Deze zelfde techniek gebruikt Charles Bombardier in zijn Firesound drone. Doordat de drone een heel laag geluid kan uitstoten, kan het kleine vuurtjes blussen.

 

Bosbranden blussen

Vooralsnog is de drone alleen geschikt voor het doven van kleine vuurtjes. Grote bosbranden kan de drone niet aan, omdat die daar eenvoudigweg te langzaam voor is. Echter de meeste bosbranden komen voort uit kleine brandhaarden. Bijvoorbeeld het onzorgvuldig uitmaken van een brandende sigaret of blikseminslag. In dit beginstadium van een mogelijke escalatie naar een bosbrand kan de Firesound wel heel nuttig zijn en erger voorkomen.

 

Van ontwerp naar realiteit

De Firesound drone is momenteel alleen nog een schets in een kladblok. Er zijn al vele proeven uitgevoerd met verscheidene andere drones welke kleine vuurtjes uitmaken met water. Het vervelende is dat deze drones altijd terug moeten vliegen om het reservoir opnieuw te vullen met water. Hierdoor gaat veel kostbare tijd verloren. Bombardier is een naam met status in de vliegwereld. Veelal worden zijn ideeen zeer serieus genomen en op verder geborduurd.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.